dilluns, 11 de febrer del 2008

AGENDA MUNICIPI DE CASTELLAR DE N´HUG








EL CONCURS INTERNACIONAL DE GOSSOS D’ATURA, és un concurs molt antic de Catalunya, ja que n’hi trobem l’origen al 1962, quan una colla de pastors de la contrada competien per demostrar qui tenia el millor gos d’atura per manar el ramat d’ovelles.
Té una gran significació com atractiu turístic, ja que ens ensenya la tradicional professió de pastor, actualment molt extingida i en perill de perdre’s totalment.
Aquest any el CONCURS INTERNACIONAL DE GOSSOS D’ATURA ha celebrat el 44è Aniversari.
Quan es celebrà el 25è Aniversari fou inaugurat el MONUMENT AL GOS D’ATURA CATALÀ pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Sr. Jordi Pujol i Soley.

El CONCURS INTERNACIONAL DE GOSSOS D’ATURA es celebra anualment l’últim diumenge del més d’agost, i comença a les 11 del matí fins a les 14.00h.
L’entrada es compra a les taquilles instal·lades al municipi. Els grups de més de vint persones poden treure l'entrada a l'ajuntament.
El concurs que es fa a Castellar de N’Hug es divideix en dues proves, a la 1a que actuen tots els gossos inscrits, i a la 2a només els millors classificats.
La PRIMERA PROVA es divideix en tres parts. La 1a pretén valorar l’obediència del gos; el pastor l’ha d’enviar cap al carreró marcat amb banderoles, fent-lo passar sense que se’n deixi cap; hi ha de passar en 2 ocasions. Fet el recorregut, comença la 2a part en la qual el gos haurà d’entrar amb suavitat les ovelles, conduir-les i mantenir-les parades uns segons dins el cercle assenyalat davant del pastor. Un cop el jurat aprova la 2a part, comença la 3a, que consisteix en fer passar el ramat pel portell assenyalat.
En la SEGONA PROVA participaran els gossos millor qualificats a la 1a, i a l’ordre del director del concurs, el gos anirà a buscar el ramat. Un cop arreplegades les ovelles, intentarà fer-les entrar dintre el pletiu. Un cop dintre, i a un senyal del director del concurs, les haurà de fer sortir.
La mesa del jurat està composta per veterinaris i organitzadors tècnics de diversos punts del país, així com de França i Andorra.
Un altre atractiu del concurs, és la indumentària que vesteix el pastor, que ha de ser pròpia de pastor de cada lloc de procedència.
Hi ha tres premis que són els següents:
A – Trofeus i premis en metàl·lic als primers classificats.
B – Al pastor més ben endiumenjat.
C - Al gos de característiques racials més pures.
En aquest concurs de Castellar de N’Hug hi participen una vintena de pastors, els més ben classificats en els anteriors concursos realitzats a Prades (Tarragona), Ribes de Frezer (Girona) i Llavorsí (Lleida), tots organitzats per la FEDERACIÓ DE CONCURSOS DE GOSSOS D’ATURA DELS PAÏSOS CATALANS. El concurs de Castellar de N’Hug és la final dels anteriors, i el pastor més ben classificat serà el que posteriorment anirà a concursar a Andorra, França, Holanda i Suïssa.

Font: Ajuntament de Castellar de N´hug